Ortodonti, dişlerin yanlış yönelmeleri ve çene düzensizliklerinin diş telleri, açık hizalayıcılar ve diğer dentofasiyal ortopedik aletleri kullanarak belirlenmesine ve ortodontik tedavisine odaklanan bir diş uzmanlığı alanıdır.
Sadece estetik açısından değil, ömür boyu hastanın genel ağız sağlığını iyileştirmeye ve geliştirmeye hizmet eden ve hatta konuşma engellerine yardımcı olan bir diş tedavisi alanıdır. Düzgün hizalanmış dişler, gülümsemeyi ve konuşmayı kolaylaştıracağını biliyor muydunuz?
Ortodonti, dişlerde ve çene kemiklerinde düzensizliklerle uğraşan diş hekimliği uzmanlık koludur. Amacı, diş kemerlerinin doğru şekilde eşitlenmesini sağlayarak bu anomalileri önlemek, nemlendirmek ve ortadan kaldırmaktır. Alışılagelmişin dışında, ortodonti kelimesi Yunanca düz anlamına gelen “ortos” ve diş anlamına gelen “odontos” kelimelerinden türemiştir. Tedavinin amacı sadece uyumlu bir gülümsemenin keyfini maksimuma çıkarmak için dişlerin hizalanmasını düzeltmek değil, aynı zamanda doğru çiğnemeyi düzenlemek ve dişlerin sağlığını ömür boyu korumak hedeflenmektedir.
Bu tedaviler günümüzde çok fazla tercih edilmeye başlanmıştır. Bunun en büyük nedeni estetik açıdan uzun sürede dişleri daha iyi bir hale getirmesidir. Günümüzde kullanılan teknoloji ile birlikte daha ileriye giderek, tedavinin gerçekleşmesi ve kontrollerin sağlanması daha kolay hale gelmiştir.
Ortodontik Tanı ve Tedavisi
Ortodonti, bazı dişlerin bir yerden bir başka yere hareket ettirilmesi işlemi olarak görülmemelidir. Ortodonti, tedavi planlaması yapabilme işidir. Bir başka ifadeyle, ortodonti, bir hastaya ne zaman, hangi kuvvet sistemi ile, ne şiddette ve ne sürede müdahale etmek gerektiğinin kararını verebilme ve gerektiğinde bu kararlarda değişiklik yapıp uygulamaya koyma yeteneğidir.
Bu telin bükülmesi elbette önemli bir işlemdir ancak bu, her becerikli teknisyen tarafından kolayca öğrenebilecek bir konudur. Oysa burada önemli olan nokta hekimliktir yani bir anlamda konunun uzmanlığıdır. Aynı tip planlamalar benzer gibi görünen olguların hepsinde aynı sonuçları vermeyebilir. Çünkü unutulmamalıdır ki her olgu kendi içinde özelliklidir. Her olgunun kendisine has bazı özellikleri vardır ve planlama bunlar dikkate alınarak yapılmalıdır.
Ortodontik tedavi planlaması, hastayla ilgili bir seri verinin belli bir mantık düzeni içinde ve klinik deneyimlerin ışığı altında değerlendirilmesi sonucu verilen bir karardır. Bu karara giden yolun temel aşamaları tanı, tanımlama, hastayla ilgili genel değerlendirmeler, tedavi yöntemi, uygulanacak teknik, aparey planlaması gibi konulardır ve bunlar hasta için açılacak kart üzerinde detaylı şekilde maddeler halinde belirtilmelidir.