• ozelvega@gmail.com
  • +90-543-125-3500

Ağız kokusu tedavisi

Ağız kokusu, alınan nefesin dışarı salınması sırasında oluşturduğu kötü kokudur. Diğer adı halitozis olan ağız kokusu, kişilerin sosyal yaşantısını olumsuz etkileyen bir sorundur. Birçok nedenden dolayı yaşanabilen ağız kokusu, kişinin sosyal çevresi ile ilişkilerinde huzursuz olması, rahat davranamaması nedeniyle zorluk çekmesine sebep olmaktadır. İnsanlarla rahat bir şekilde iletişim kurabilmek için ağız kokusu probleminden kurtulmak gerekmektedir. Ağız kokusunun oluşması ya da giderilmesi için öncelikle neden oluştuğunu tespit etmek gerekir.

Ağız kokusu tedavisi nasıl yapılır?

Ağız kokusu tedavisinde diş taşlarının temizlenmesi , çürük dişlerin dolgularının yapılması, çekimi gereken dişlerin çekilmesi önemlidir.
Hastalar rutin hayatlarında diş fırçalamaya ek olarak dil fırçalamaya da özen göstermelidir. Dilin gözeneklerine yerleşen bakteriler de ağız kokusuna sebep olabilmektedir. Buna rağmen hastanın ağız kokusu şikayetlerinin azalmaması durumunda boğaz, akciğer ve mide gibi organların tetkiki ilgili branş hekimlerinden istenmektedir.
Unutulmamalıdır ki sigara , tüketilen çeşitli gıdalar ve sürekli alkol kullanılması ağız kokusunun oluşmasına zemin hazırlar.
Ağız Kokusu Tedavisi
agiz-kokusu-tedavisi-12

Ağız kokusu neden olur?

Ağız kokusu, gıda ve yetersiz ağız bakımından kaynaklanabileceği gibi bunlardan başka daha birçok etkenden kaynaklı da olabilmektedir. Ağız kokusunun ortaya çıkmasının nedeni %90 ağız içi kaynaklı olmaktadır. Dil üzerindeki bakteri birikimi, diş eti hastalıları, diş taşı, tükürük azlığı, diş çürükleri gibi durumlar ağız kokusuna neden olmaktadır. Solunum yolları enfeksiyonu %8 oranında ağız kokusuna neden olurken %2 oranında ise mide ülseri ve reflü gibi mide rahatsızlıkları ağız kokusuna neden olabilmektedir. Ayrıca bazı ilaç çeşitleri, sigara, alkol ve uzun süreli açlık da ağız kokusu oluşumuna neden olur.

Ağız Kokusu Tanısı Nasıl Konulur?

Ağız kokusu sadece kişinin değil çevresindeki insanların da rahatsız olacağı huzursuz edici ve sosyal yaşantıyı olumsuz etkileyen bir sorundur. Bu nedenle de bir an önce tanı konularak tedaviye başlanması gerekmektedir.

 

Ağız kokusu diş çürüğü ya da diş eti hastalıklarından kaynaklı ise, diş hekimi yardımı ile kısa sürede tedavi edilebilir. Diş ile ilgili sorunu tespit etmek için ağız-diş muayenesi ve ağız röntgeni çekilerek hastalığın tanısı konularak tedaviye başlanabilir. Fakat ağız kokusunun nedeni diğer belirtilerden herhangi biri ise bunun için öncelikle kişi muayene edilmeli ardından da kan tetkikleri istenerek ağız kokusuna neden olan durum tespit edilmelidir.

Ağız kokusu tedavisi ile koku nasıl giderilir ?

Ağız kokusunun en birincil nedeni ağız hijyeninin doğru ve tam sağlanamaması olmaktadır. Bu nedenle ağız ve diş temizliğinin günlük bir şekilde yapılması gerekmektedir. Günde iki kere florürlü diş macunu ve diş yapınıza uygun bir diş fırçası ile dişlerin fırçalanması, diş ipi kullanımı ve gargara ile ağız içi hijyeninin sağlanması ihmal edilmemelidir.

Diş bakımı ile birlikte özellikle sabahları dil temizliğini sağlamak da çok önemlidir. Gece boyunca ağızda biriken bakteriler dil çukuruna yerleştiği için bu bölge ağız kokusuna neden olabilmektedir. Bu nedenle dil temizleme çubukları ya da fırçaları ile dil üzerinde biriken bakterileri temizlemeniz ağzı kokusu oluşumuna engel olmanızı sağlayacaktır. Ayrıca protez diş kullanan kişilerin de, bakteri birikimini önlemek için gece çıkarması ve ertesi gün de takmadan önce iyice temizlemesi gerekmektedir.

Yeterli miktarda su tüketimi ağız içerisindeki bakterilerin temizlenmesine yardımcı olduğu için çok önemlidir. Gün içerisinde az miktarda su tüketimi ise bu bakterilerin ağızda yerleşmesine neden olduğu için ağzı kokusuna sebebiyet vermektedir. O nedenle de su tüketimini arttırmak ağız kokusu oluşumunu engelleyecektir.

Kişinin sigara ve alkol tüketiyor olması da hem diş bozulmalarını tetiklemekte hem de ağız kokusuna neden olmaktadır. Bu nedenle bu tür alışkanlıklardan uzak durmak ağız kokusunu önleyecektir.

Ağız ve diş sağlığı bakımı düzenli olarak yapılmasına rağmen ağız kokusu geçmiyorsa uzman bir doktora muayene olmakta fayda olacaktır.

agiz-kokusu-tedavisi-43
agiz-kokusu-tedavisi-74

Hangi aşamada bir hekime gözükmek gerekir ?

Ağız kokusunun önlenmesi için gerekli tüm ağız ve diş bakımı işlemleri yapılıyor ama buna rağmen sorun devam ediyorsa bunun altında yatabilecek diğer sebeplere bakılmalıdır. Bunun için bir uzmana başvurmakta fayda vardır.

Sorun eğer diş çürükleri ve diş eti hastalıklarından kaynaklı ise diş hekiminiz tarafından sizin için en uygun olan tedavi yöntemleri uygulanarak var olan ağız kokusu giderilebilir. Fakat sorunun kaynağı daha farklı bir durumdan kaynaklanıyor ise diş hekiminizin sizi yönlendirmesi ile KBB uzmanı, gastroenterolog ya da konsültasyon uzmanlarından yardım alabilirsiniz. Eğer siz de ağız kokusu için her yolu denediniz ve sonuç alamadıysanız Özel Vega Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğinin uzman hekimlerinden yardım alarak ağız kokusu şikayetinizin neden kaynaklandığını öğrenebilir bununla ilgili gerekli tedaviyi başlatabilirsiniz.

Hemen randevu almak için tıklayın.

Bizimle İletişime Geçin